poncho haken

Poncho met rechthoeken haken

Poncho met rechthoeken haken Poncho’s…je ziet ze steeds meer. Op straat, handgemaakte, maar ook in de winkels, zo uit de fabriek. Het is een leuk kledingstuk. Ik heb er inmiddels…

Poncho met rechthoeken haken

Poncho’s…je ziet ze steeds meer. Op straat, handgemaakte, maar ook in de winkels, zo uit de fabriek. Het is een leuk kledingstuk. Ik heb er inmiddels een paar gehaakt en vind het heerlijk om ze te dragen. In de auto, als een jas gewoon te warm is, of buiten, als het niet te koud is.

Het is alleen lastig om nieuwe steken te verwerken in een poncho, als je hem in een stuk wil haken. Daar liep ik tegenaan met de Mexicaanse poncho CAL. Dat probleem was snel opgelost: je kan een poncho maken met twee rechthoeken! Dus je kan hem maken met je favoriete steken, zonder na te hoeven denken over het meerderen. Want bij een rechthoek mag je heerlijk heen en weer haken en kun je gemakkelijk van patronen wisselen.

De basis van een poncho is simpel: haak twee rechthoeken, naai ze aan elkaar vast, rand eraan, eventueel boord eraan en klaar!
Maar natuurlijk moet je toch op een paar dingen letten…

Maten van de rechthoek

De lange zijde van de rechthoek is ongeveer twee keer zo lang als de korte zijde.
Mijn rechthoeken meten 40 x 80 cm. Toen ik ze aan elkaar naaide, was het gat bij de nek best groot. De volgende keer zou ik kiezen voor 45 x 80 cm.
Dus de korte zijde is 5/8 deel van de lange zijde, als we er wat rekenwerk tegenaan willen gooien.
Of je maakt het gat kleiner met een boord, zoals ik gedaan heb.

Het aan elkaar naaien van de rechthoeken

Haak een rand met vasten of halve stokjes om je rechthoeken heen. Zorg dat het aantal steken aan beide lange zijden hetzelfde is. Dat geldt ook voor het stekenaantal aan de korte zijden.

Leg de rechthoeken tegen elkaar in een L-vorm:

Naai de twee zijden die elkaar raken aan elkaar. Daarna volg je de pijl en naai je de korte zijde van de linkerrechthoek aan de lange zijde van de rechtse rechthoek.

Ik naai aan de goede kant van het werk, in de buitenste lussen:

Daarna naai ik de poncho ook nog een keer dicht aan de binnenkant. Dit is voor extra stevigheid.

Afwerking

Kies voor een rand die over de onderkant van de poncho loopt. Kies ook voor een rand of een boord voor de nek van de poncho.

Als je dat gedaan hebt, is je poncho klaar!
Wil je graag aan de slag? Ik heb toevallig een patroon voor je klaarstaan!
Flora poncho