kerstboom muts haakpatroon

Mooi met lichtjes: een kerstboom muts haakpatroon

Op de school waar ik lesgeef hebben we ieder jaar een foute kersttruien dag. Voor dit jaar heb ik deze muts gehaakt. Helaas gaat vanwege de lockdown (december 2020) de school dicht, maar volgend jaar komt hij zeker van pas! Veel plezier met dit kerstboom muts haakpatroon.

Voor vragen en opmerkingen over dit kerstboom muts haakpatroon kun je terecht op mijn Facebookpagina. Kijk ook eens op mijn Instagram, Twitter of volg me op Youtube.

Materialen

Deze materialen zijn o.a. verkrijgbaar bij Carosatelier.nl en Marlaine.nl (affiliate partners)

Afkortingen

  • l = losse
  • st = steek
  • v = vaste
  • hv = halve vaste
  • stk = stokje
  • mind = minderen (2 stokjes samen haken)
  • meerd = meerderen (2 stokjes in 1 steek haken)

Kerstboom muts haakpatroon.

Boord

  1. Haak 11 lossen. Keer.
  2. Haak een v in de 2e l vanaf de naald, een een v in de overige lossen. Je hebt dan 10 vasten. Losse en keer.
  3. Haak in de achterste lus: 1 v in iedere st. Losse en keer

Herhaal toer 3 tot de boord de gewenste lengte heeft. Naai de korte zijkanten aan elkaar.

Muts

ToerHaakinformatie
1Hecht aan in de bovenkant van de muts en haak 3 lossen. Haak een toer stokjes. Zorg dat je stekenaantal deelbaar is door 4. Bij mij zijn dat 112 steken
Sluit met hv. 3 lossen, stk in iedere st. Sluit met hv, haak 3 lossen en keer niet. Deze lossen tellen als eerste stokje van de nieuwe toer.
2Stk in iedere st. Sluit met een hv en haak 1 losse. Keer nu wel.
3Haak in de buitenste lussen: Sla 1 st over, 5 stk in volg st. Sla 1 st over, v in volgende st. Herhaal vanaf begin en eindig met een hv in de keerlosse. Bij mij kwam het niet helemaal uit en had ik nog 2 steken over. Dus heb ik gesjoemeld en na mijn laatste 5 stokjes die extra 2 steken overgeslagen en de toer gesloten. Niks van te zien 😉 Haak 3 lossen en keer.
4Haak in de overgebleven lussen van de laatste toer met stokjes: stk in ieder st. Sluit met hv, 3 lossen en keer niet.
5In deze toer gaan we minderen:
Verdeel 12 minderingen over je toer. In mijn geval heb ik 112 gedeeld door 12 = 9,3. Dit betekent dat ik iedere 9e steek minder. Dus ik haak 7 stokjes, daarna een mindering. Dat herhaal ik de hele toer. Aan het einde houd ik 4 stokjes over, die ik gewoon haak. Ik heb 12 steken geminderd.

Herhaal toer 3, 4 en 5 tot je 48 (of minder dan 60) steken over hebt. Haak dan nog een toer 3 en 4. Haak een toer 5, maar minder nu 8 steken in plaats van 12.

Herhaal deze 3 toeren (minder dus steeds 8 in de toer met minderingen) tot je nog 16 (of minder dan 24) steken over hebt. Haak nog een toer 3 en 4. Haak in de volgende toer steeds 2 stokjes samen.

Hecht af, bevestig een naald aan de draad en haal die door de buitenste lussen. Trek aan om het gat te sluiten. De basis van je kerstmuts is klaar.

Lichtsnoer

Ik heb het lichtsnoer over de binnenkant van de muts verdeeld en met kleine steekjes vastgezet. Dit zie je op de foto.

Versiering

Verdeel de slinger over de buitenkant van de muts en naai met kleine steekjes vast. Naai de kralen aan de boom.

Je muts is klaar!

Haak & deel

Ik vind het erg leuk om je resultaat van dit kerstboom muts haakpatroon te zien! Dat kun je doen door een foto te plaatsen op social media. Gebruik je de tag #haakjemee, dan zie ik hem zeker voorbij komen. Alvast bedankt!

Misschien vind je dit ook leuk: Mooi haken voor Kerstmis: Kerstboom haakpatroon