schuursponsje haken

Haakpatroon voor een beter milieu: milieuvriendelijk schuursponsje haken

Afval scheiden is inmiddels een gewoonte. Toch denk ik al een tijdje na over hoe ik minder afval kan produceren. In de keuken gebruik ik vaatdoekjes die in de wasmachine kunnen en herbruikbare gele sponsjes. Maar af en toe heb ik toch een schuursponsje nodig. Die gooi ik daarna snel weg, vanwege de bacteriën die zich snel vermenigvuldigen. Tijd voor een schuursponsje dat ook in de was kan, van milieuvriendelijk materiaal gemaakt is en er ook nog leuk uitziet! Oftewel een schuursponsje haken!
Ik heb verschillende soorten touw gehaald, sisaltouw, katoenkoord en jute touw. Dit sponsje is echter met binddraad van de Action gemaakt.

binddraad

Het haken met binddraad was wel even wennen. Het schuurt meer aan je handen en ik had uiteindelijk een grotere haaknaald nodig. Maar het is gelukt en ik deel graag mijn milieuvriendelijk schuursponsje haakpatroon met jullie!

Voor vragen en opmerkingen kun je terecht op mijn Facebookpagina. Kijk ook eens op mijn Instagram, Twitter of volg me op Youtube.

Materialen

  • 1 rolletje binddraad (50 meter)
  • haaknaald 3,5 mm

Afkortingen

  • mr = magische ring
  • l = losse
  • st = steek
  • v = vaste
  • hv = halve vaste
  • meerderen = meerderen (2 steken in 1 steek haken)

Milieuvriendelijk schuursponsje haken

Let op:
Dit haakpatroon wordt in het rond gehaakt. De toeren worden niet gesloten met een halve vaste.
Aan het einde van iedere toer staat het aantal steken, dat je moet hebben, tussen haakjes.

Toer 1Haak een mr met 6 v6
Toer 22 v in iedere st12
Toer 32 v in iedere 2e st 18
Toer 46x (v, meerd, v)24
Toer 52 v in iedere 4e st30
Toer 66x (2 v, meerd, 2 v)36
Toer 72 v in iedere 6e st42
Toer 86x (3 v, meerd, 3 v)48
Toer 92 v in iedere 8e st54

Hecht af. Haak nog een rondje op dezelfde manier. Als deze klaar is, hecht je niet af.

Leg de twee rondjes met de verkeerde kanten tegen elkaar aan. Haak ze nu aan elkaar vast: *Steek de naald door de steek van het voorste rondje en een steek van het achterste rondje en haak een vaste. Haak 2 lossen.

Herhaal vanaf * tot je weer bij je eerste steek bent. Hecht af en werk de draden weg. Je sponsje is klaar! Veel plezier ermee.

Haak & deel

Ik vind het erg leuk om je resultaat te zien! Dat kun je doen door een foto te plaatsen op social media. Gebruik je de tag #haakjemee, dan zie ik hem zeker voorbij komen. Alvast bedankt!

© 2019/2020 Haakjemee, alle rechten voorbehouden