Haken voor de herfst: mooi pocket shawl haakpatroon

Een nieuwe trend in de haakwereld: de pocket shawl. Tenminste, ik zie ze regelmatig voorbijkomen op social media. Een brede sjaal die je als omslagdoek kunt gebruiken, met zakken waar je je handen in op kunt warmen. Ziet er comfy uit! Ik ben ook aan de slag gegaan en deel graag dit pocket shawl haakpatroon met jullie.

pocket shawl haken

Ik heb Drops Nepal gebruikt, met haaknaald 7 mm. Je kunt ook ander garen uit dezelfde categorie gebruiken. Kies je voor dunner garen en een kleinere haaknaald, dan zul je het stekenaantal aan moeten passen. Mijn sjaal is 140 bij 34 cm geworden.

Je kunt een proeflapje haken: 13 stokjes breed bij 5 stokjes hoog is 10 x 10 cm.

Voor vragen en opmerkingen over dit pocket shawl haakpatroon kun je terecht op mijn Facebookpagina. Kijk ook eens op mijn Instagram, Twitter of volg me op Youtube.

Materialen

  • 9 bollen drops nepal
  • haaknaald 7 mm

Het garen is o.a. verkrijgbaar bij Carosatelier.nl (affiliate partner)

Afkortingen

  • l = losse
  • v = vaste
  • st = steek
  • stk = stokje
  • vlg = volgende
  • v-steek: stokje, l, stokje in 1 steek.
Koop bij Bol: Iedereen kan haken

Pocket shawl haakpatroon

Haak 201 lossen.

ToernummerHaakinstructie
Toer 1Haak een v in de 2e l vanaf de naald, v in de overige lossen. Haak een l en keer.
Toer 2Haak in de achterste lussen: v in iedere st. Haak een l en keer.
Toer 3-6Herhaal toer 2.
Toer 7v in 1e st, l, sla volgende st over. V in vlg st. *3 l, sla 2 st over, v in vlg st. Herhaal vanaf * tot de laatste 2 st. Haak een l en een v in de laatste st. 3 l (telt als 1e stokje vd volgende toer)
Toer 8v-steek in vlg v. Herhaal dit tot het einde van de toer en haak 1 stk in de laatste st, l, keer.
Toer 9v in 1e st, v in lossenruimte vd vlg v-steek. Drie l, v in lossenruimte van v-steek. Herhaal tot het einde. Haak 1 l en 1 v in de laatste st. 3 l en keer.

Herhaal toer 8 en 9 nog 11 keer. Haak dan nog één keer toer 8. Keer en haak een vaste in ieder stokje en iedere losse. Je hebt dan weer 200 steken. Herhaal nu toer 2 t/m 6. Hecht af.

Zakken

Haak 32 lossen.

ToernummerHaakinstructie
Toer 1Haak een stk in de 5e l, stk in de overige lossen. Haak 3 lossen (=eerste stk van de volgende toer.
Toer 2Haak in de achterste lussen: een stk in iedere st. Haak weer 3 l en keer.
Toer 3Haak in de voorste lussen: stk in iedere st. 3 l en keer.

Herhaal toer 2 en 3 nog vier keer en haak dan nog een toer 2. Hecht niet af, maar ga de hoek om en haak een rand met vasten om de zijkant, onderkant en de andere zijkant. Sluit met een hv en hecht af.

Haak nog een zak op dezelfde manier. Naai de zakken aan de uiteinden van de sjaal, zoals op de foto.

Afwerking

Als je het leuk vindt, kun je franjes aan de sjaal bevestigen. Kies je hier liever niet voor, dan zou je een rand met vasten aan de zijkanten kunnen haken, of het gewoon zo laten.

Knip stukken draad van ongeveer 30 cm. Ik heb per franje 4 draden gebruikt, en 16 franjes per kant.

Neem de draden samen, vouw ze dubbel en haal met een haaknaald door de sjaal heen. Trek de uiteinden door de lus en trek aan. Begin met bevestigen aan de uiteinden van de sjaal en werk naar binnen. De ruimte tussen de franjes heb ik op gevoel bepaald.

Je pocket shawl is nu klaar. Mocht je nog vragen hebben over dit pocket shawl haakpatroon, dan hoor ik het graag. Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze colsjaal.

Haak & deel

Ik vind het erg leuk om je resultaat te zien! Dat kun je doen door een foto te plaatsen op social media. Gebruik je de tag #haakjemee, dan zie ik hem zeker voorbij komen. Alvast bedankt!

© 2020 Haakjemee, alle rechten voorbehouden