sokken haakpatroon

Haakjemee basis sokken haakpatroon

Welkom bij dit sokken haakpatroon. Een aantal jaren geleden haakte ik voor het eerst sokken. Uiteindelijk heb ik daar ook een patroon van gemaakt en op de website gezet. Dit is één van de meest bezochte patronen.

In die sokken zit echter een naad en ze worden met dikker garen gehaakt. Ik wilde graag aan de slag met dun sokkengaren en het liefst naadloos. Dat is gelukt en ik deel graag dit sokken haakpatroon met jullie.

Het patroon is uitgeschreven voor maat 37/38 en 39/40. De beschrijving voor maat 39/40 staat tussen haakjes, voor de rest kun je het gewone patroon volgen.

Voor mijn sokken heb ik het garen Our Tribe van Scheepjes en haaknaald nr 2,5 mm gebruikt. Het is handig om eerst een proeflapje te maken, zodat de draadspanning met de mijne overeen komt: 28 halve stokjes in de breedte en 22 rijen in de hoogte = 10 x 10 cm.

Kom je uit op minder steken? Gebruik een grotere haaknaald. Als je meer steken hebt, pak je een kleinere haaknaald.

Voor vragen en opmerkingen over dit sokken haakpatroon kun je terecht op mijn Facebookpagina. Kijk ook eens op mijn Instagram, Twitter of volg me op Youtube.

Liever een pdf?

Dit patroon is ook als pdf verkrijgbaar, tegen een vergoeding. Geen reclame en je kunt hem uitprinten. Je vindt de pdf hier: kooppatroon.

Materialen

Deze materialen zijn o.a. verkrijgbaar bij Carosatelier.nl en Marlaine.nl (affiliate partners)

Afkortingen

  • mr = magische ring
  • l = losse
  • st = steek
  • v = vaste
  • hv = halve vaste
  • hstk = halfstokje
  • stk = stokje
  • mind = minderen (2 steken samen haken)
  • meerd = meerderen (2 steken in 1 steek haken)

Haakjemee basis sokken haakpatroon

Let op:
Dit haakpatroon wordt in het rond gehaakt. De toeren worden niet gesloten met een halve vaste. Bij het hielkapje wordt wel heen en weer gehaakt, dat vind je ook terug in de beschrijving.

We starten met het haken van de teen:

  • Haak een magische ring met 8 halve stokjes.
  • Haak 2 halve stokjes in iedere steek.
2 halve stokjes in iedere steek
  • Haak: hstk in de eerste 3 steken.
  • 2 hstk in de volgende steek.
  • hstk in de volgende steek. Plaats hierin een stekenmarkeerder.
  • 2 hstk in de volgende steek.
  • hstk in de volgende 5 steken.
  • 2 hstk in de volgende steek.
  • hstk in de volgende steek. Plaats ook hier een stekenmarkeerder.
  • 2 hstk in de volgende steek.
  • hstk in de laatste 2 steken.
geplaatste stekenmarkeerders

In de komende toeren meerder je in de steek voor en na iedere stekenmarkeerder. Per toer komen er dus steeds vier steken bij.

Ik heb bewust gekozen voor een groene en een rode stekenmarkeerder. Zo onthoud ik dat ik begin met meerderen bij de groene en eindig met meerderen bij de rode. Verder hoef ik dan nergens rekening mee te houden en haak ik vrolijk in het rond.

Je krijgt dan de volgende stekenaantallen: 24-28-32-36-40-44-48-52- (56)

Voor maat 37/38 meerder je tot je 52 steken hebt. Voor maat 39/40 meerder je tot je 56 steken hebt. Daarna kun je de markeerders verwijderen en haak je verder in het rond, met halve stokjes.

Dit doe je tot je sok 18 (19) cm lang is, inclusief de teen.

Leg de sok plat voor je neer. Plaats een markeerder in de buitenste twee steken, zoals op de foto. Bij maat 37/38 zitten er aan beide kanten 25 steken tussen de markeerders. Bij maat 39/40 zitten er 27 steken tussen de markeerders.

markeerders geplaatst.

Vanaf hier gaan we weer meerderen. Gebruik hiervoor weer de steken voor en na iedere markeerder. Dus per toer meerder je weer vier steken. Haak in totaal nog 7 toeren. Na de laatste keer meerderen gaan we verder met het hielkapje. Bepaal de middelste steek en plaats een markeerder:

Plaats markeerder in de middelste steek.

Haak verder met halve stokjes tot je bij de 10e steek voor de markeerder bent.

Haak tot de 10e steek voor de markeerder.

Vanaf hier haak je heen en weer en gebruik je vasten.

Toer 1: haak 2 steken samen. Haak 15 (17) vasten. Haak de volgende 2 steken samen en keer.

Toer 2: haak 16 (18) vasten. Haak de volgende 2 steken samen. Dat zijn de laatste steek van het hielkapje en de eerstvolgende steek van de rest van de sok. Keer.

Haak toer 2 nog 19 keer. Onderstaande foto’s helpen misschien om te zien welke steken aan het einde van de toer samengehaakt moeten worden.

Na de laatste mindering ben je bij de groene markeerder aangekomen.

Hielkapje na laatste mindering.

Vanaf hier haak je verder in het rond en gebruik je weer halve stokjes. De markeerders blijven nog even zitten:

Haak een halfstokje in de eerstvolgende steek en plaats daar de groene markeerder weer in.

Haak verder tot je bij de rode markeerder komt. Haak die steek samen met de eerste steek van het hielkapje. Plaats de rode markeerder in de samengehaakte steek.

Haak verder tot 1 steek voor de groene markeerder. Haak die steek samen met de steek met de markeerder. Plaats de groene markeerder in je samengehaakte steek.

Haak zo nog twee toeren. Nu zit je weer op 52 (56) steken. Haak door in het rond, met halve stokjes, tot je sok ongeveer 10 of 11 cm hoog is, vanaf het hielkapje gemeten. Houd hierbij in de gaten hoeveel garen je nog over hebt. Voor 1 sok kun je maximaal 50 gram gebruiken. Ik hield nog genoeg garen over, maar heb wel maat 37/38 gehaakt.

Rand

Als je sok de gewenste hoogte heeft, gaan we verder met de rand. Start met de rand in het midden, boven het hielkapje. Haak een vaste en 4 lossen. *Sla 1 steek over. Haak een stokje en 2 lossen in de volgende steek. Herhaal vanaf * tot je weer bij het begin komt. Sluit met een halve vaste in de 2e van de 4 lossen.

Sluit de toer met een halve vaste in de 2e van de 4 lossen.

Stap 1: Haak in de eerste lossenruimte: vaste en 2 stokjes.

vaste en 2 stokjes in de eerste lossenruimte.

Stap 2: Ga naar de volgende lossenruimte en haak daarin 2 stokjes en 1 vaste.

2 stokjes en 1 vaste in de volgende lossenruimte.

Herhaal stap 1 en 2 tot je weer bij het begin bent. Sluit met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.

Sluit met een halve vaste.

Je sok is nu klaar. Haak nog een sok op dezelfde manier.

Haak & deel

Ik vind het erg leuk om je resultaat van dit sokken haakpatroon te zien! Dat kun je doen door een foto te plaatsen op social media. Gebruik je de tag #haakjemee, dan zie ik hem zeker voorbij komen. Alvast bedankt!

Misschien vind je dit ook leuk:

© 2022 Haakjemee, alle rechten voorbehouden