Cricut tutorial: hoe kun je glas etsen?

Met de Cricut snijplotter kun je mooie dingen maken. Een van mijn favoriete cadeaus is een gepersonaliseerd glas. Inmiddels is een groot deel van mijn familie al van een mooi glas voorzien. Heb je ook de vraag ‘ hoe kun je glas etsen’? Dan help ik je hopelijk op weg.

Glas etsen is niet zo moeilijk, maar het resultaat ziet er echt mooi uit! Ik gebruik etspasta. Dit smeer je op het glas en het slijt het bovenste laagje eraf. Het glas kan daarna afgewassen worden en ook in de vaatwasser. Veel glaswerk is geschikt om te etsen, maar het de pasta werkt niet op hittebestendig glas.

Mijn tip is wel om te werken in een goed geventileerde ruimte. Zelf gebruik ik het buiten. Etspasta is best heftig spul, kan sterk ruiken en glas in de omgeving aantasten.

Kijk je liever een video? Onderaan dit bericht kun je er een vinden.

Materialen:

  • etspasta (dit is bij verschillende hobbywinkels te koop)
  • kwastje
  • glas
  • schilderstape
  • verwijderbaar vinyl

Hoe kun je glas etsen?

Het begint met een sjabloon. Ik heb in Cricut design space de volgende afbeelding gevonden en de kleuren aangepast:

Ik heb de afbeelding gesneden met de Cricut joy, op verwijderbaar vinyl.

De kleine onderdelen heb ik gepeld, zodat je de buitenkant overhoudt. Deze heb ik op het wijnglas geplakt. De randen heb ik met schilderstape afgewerkt. Etspasta is best sterk en kan het glas bij de randen van het vinyl ook aantasten. De schilderstape beschermt hiertegen.

Met een kwast heb ik de etspasta op het sjabloon gesmeerd. Het hoeft er niet superdik op, maar de openingen moeten wel goed bedekt zijn. Na het smeren heb ik het 15 minuten in laten werken.

Na de 15 minuten heb het met tape en vinyl er nog op, onder de warme kraan afgespoeld. Als er geen pasta meer te zien is, kan de tape en het vinyl er af en kun je het glas gewoon afwassen en drogen. Leuk toch?

Hopelijk heb je nu een antwoord op de vraag ‘ hoe kun je glas etsen’! Ik ben benieuwd naar je resultaat. Je kunt me eventueel taggen op instragram: #cricutbyingie, dan zie ik je foto voorbijkomen.